Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit die toezicht houdt op het naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De AP is een zelfstandig bestuursorgaan dat door de overheid is aangewezen als toezichthouder.

De AP zorgt er onder andere voor dat bedrijven zich houden aan de wettelijke verplichtingen en kan wanneer nodig boetes uitdelen, onderzoek doen en toetsingen verrichten voor de uitgegeven certificeringen. In het kort zijn de taken van de AP:

  1. Het houden van toezicht;
  2. Adviseren;
  3. Voorlichting, informatieverstrekking en verantwoording; en
  4. Internationale taken.

Toezicht

De AP houdt toezicht op de naleving van wettelijke regels voor bescherming van persoonsgegevens, door onder andere het doen van onderzoek op eigen initiatief. Dit betekent dat de AP de mogelijkheid heeft om een onderzoek te starten naar een situatie bij een organisatie die mogelijk de wet overtreedt. Daarnaast heeft de AP de bevoegdheid om boetes en maatregelen op te leggen wanneer een organisatie de wet overtreedt.

Klachtenafhandeling

De AP verwerkt ook klachten. Wanneer iemand denkt dat zijn rechten geschonden worden, zoals onrechtmatig verwerken van zijn persoonsgegevens, kan diegene een klacht indienen bij de AP. De AP zal dan onderzoek doen naar de klacht en kan dan maatregelen of boetes opleggen aan de organisatie die de rechten schendt.

Advisering

De AP adviseert andere overheidsorganen en organisaties op het gebied van wetgeving die gaat over de verwerking van persoonsgegevens. De AP mag ook op eigen initiatief de regering en het parlement adviseren.

Voorlichting, informatieverstrekking en verantwoording

Mensen en bedrijven kunnen voor vragen en advies terecht bij de AP. De AP heeft de taak om helderheid te geven aan organisaties over hoe de AVG opgevat moet worden. Daarnaast is er regelmatig nieuwe informatie te vinden op de website van de AP en publiceren zij elk jaar het jaarverslag.

Internationale taken

De AP werkt samen met andere Europese toezichthouders. Zij verlenen bijstand aan elkaar wanneer hierom gevraagd wordt en hebben veel gezamenlijke werkzaamheden. Daarnaast is de AP ook onderdeel van verschillende internationale en Europese samenwerkingsverbanden, waaronder de European Data Protection Board (EDPB).

Hulp nodig bij het inrichten van Privacy?

Wij bij J@nDesign helpen ondernemers met tools, documenten, coaching en begeleiding zodat wordt voldaan aan de AVG, en u als ondernemer je bezig kunt houden met je eigen kwaliteiten. Namelijk: Ondernemen. En dit eenvoudig en betaalbaar.